Pričetki organizirane vadbe juda

Neposredni predhodnik modernega »JUDA« je bil »JUJITSU« stare japonske, ki je poznan pod vrsto različnih imen: »KAMPO, YAWORA, TOIJUTSU«. Jujutsu lahko definiramo kot umetnost napada in obrambe z orožjem ali brez orožja, medtem ko je judo eden izmed najmodernejših sistemov napada in obrambe brez orožja.

Smisel in namen juda je, da pridobimo na miru samozavesti, razsodnosti, zanesljivosti, usposobljenosti duha in telesa, oblikovanju karakterja.

O nastanku predhodnika juda govori mnogo legend, toda zanesljivih podatkov je zelo malo. Zgodovina pripoveduje, da je vsako živo bitje med njimi tudi človek, v svojem razvoju prehodilo dokaj trdno in trnovo pot. Kadar človek ni imel v rokah orožja, je bil prisiljen bojevati se z golimi rokami in takrat so odločali o izidu moč, spretnost, pogum. Zato je človek tudi temu načinu bojevanja posvetil veliko pozornost. Pred uporabo smodnika so vojščaki na Japonskem v različnih spopadih uporabljali tradicionalna orožja, dokaj pogosto so bili prisiljeni boriti se z golimi rokami. V ta namen so urili poseben način bojevanja, ki so ga imenoval komiuchi. S spretnostjo nošenje orožja so se mnogo naučili in izpopolnili veščino bojevanja z golimi rokami.

 


Japonec Jigoro Kano, ustanovitelj judo športa

 

Začeli so študijsko proučevati različne napade in obrambe, kot so: udarjanje s pestjo, dlanjo, komolcem, suvanje s kolenom, peto ali podplatom, podiranje na tla, upogibanje in zavijanje sklepov. Tako so poznane posamezne šole jujitsa: takenouchi, sekigrechi, kyushin, kito, teushinshingo itd. Ideja in osnovna moč načela jujitsa »v popuščanju je moč« so učitelji različnih šol povezovali iz slovite starodavne knjige o strategiji, ki jo je spisal kitajski strateg Huong Shihkon in je bila nekakšen katekizem japonskih vojščakov fevdalne dobe. V tem obdobju se je začelo širiti ime moža, ki je imel v razvoju juda odločilno vlogo. To je bil profesor Jigoro Kano, oče modernega juda.  Kot 18 letni fant, študent tokijske univerze, šibke konstrukcije, je bil preponosen, da bi se uklonil zapostavljanju močnejših sovrstnikov. Po dolgoletnem študiju vodilnih šol, njihov sistem in tehnike, je izdelal 1882 nov sistem za telesno vzgojo in mentalno vadbo, pa tudi za športna tekmovanja, ustanovil svojo šolo, ki jo je imenoval kodokan judo (šola za iskanje poti) in pričel učiti svojo veščino. 

Tako je bil današnji JUDO ustanovljen leta 1882.

Vir: Judo klub Golovec 1978-1991, str. 7 

Facebook